Екип от Швейцария ще проверява причините за аварията на Фалкона
Екип от Швейцария ще проверява причините за аварията на Фалкона / снимка: БГНЕС, архив

Малко след излитането на правителствения самолет с Бойко Борисов на борда е възникнал технически проблем, непозволяващ да се затвори левият колесник. Това съобщи на извънреден брифинг във връзка с инцидента министърът на транспорта Ивайло Московски.

Самолетът на Борисов кацна принудително на Летище-София заради авария

Заради аварията самолетът кръжа близо час над столицата, за да изразходи гориво преди да кацне.

„Във връзка с това екипажът е взел решение да уведомят министър-председателя и екипа, че съществува такъв технически проблем. Взели са решение да се извърши определен брой облитания, за да може да бъде изразходвана част от горивото", добави Московски.

По думите на транспортния министър самолетът се е приземил нормално, не аварийно: „Бяха взети всички необходими мерки към всички институции, които имат отношение към охраната, както и сигурността на министър-председателя.

Правителствения самолет е поставен под видео наблюдение и е запечатан. В четвъртък ще пристигне екип от Швейцария, от компанията, която сервизира „Фалкон"-а, за да се прецени дали проблемът е технически.

Московски уточни, че подобно нещо се случва за първи път. „Изрично настояхме да дойде външна експертиза, която да констатира причината за аварията", посочи министърът на транспорта.

Премиерът Бойко Борисов няма да отложи посещението си в Брюксел, а по-късно ще излети с правителствения Еърбъс.