/ iStock/Getty Images
Европейската комисия съобщи, че изпраща на България и още 16 държави от ЕС официални уведомителни писма, за да приложат общностното законодателство за използване на цифрови инструменти и процеси в дружественото право.

Европейските правила предвиждат държавите да въведат изцяло онлайн възможности за учредяване на определени видове дружества и регистрация на трансгранични клонове, както и за изцяло онлайн подаване на документи в търговските регистри, се отбелязва в съобщение на комисията.

Според правилата повече данни за дружествата стават достъпни безплатно в търговските регистри чрез системата за взаимно свързване на тези регистри в ЕС.

Крайният срок за въвеждане на европейските правила изтече на 1 август 2021 г., но 17 държави са се възползвали от възможността за удължаване на срока до август тази година. Заради изтичането на допълнителния срок, ЕК е решила да изпрати официални уведомителни писма до Белгия, България, Дания, Кипър, Люксембург, Холандия, Полша, Словения, Словакия и Швеция.
БТА