Ефективна присъда поиска прокуратурата по делото за радикален ислям
Ефективна присъда поиска прокуратурата по делото за радикален ислям / снимка: БГНЕС, архив

Една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби поиска Прокуратурата в Пазарджик за 13-те подсъдими по делото за разпространение на радикален ислям. Ефективната присъда е поискана за основния обвиняем за Ахмед Муса Ахмед.

Същият вече е осъждан за проповядване на радикален ислям на 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Прокуратурата поиска освен ефективната присъда той да излежи и предишната си, тъй като влиза в изпитателния срок, както и да му бъде постановена мярка за неотклонение „задържане под стража”, тъй като има опасност да се укрие.

За Саид Мутлу и Абдулах Салих бяха поискани условни присъди. И двамата са обвинени в ръководене и участие в нелегитимната  организация „Ал Уакф ал Ислями”.

Прокуратурата поиска за останалите 10 подсъдими, които са неосъждани, да бъдат признати за виновни, но освободени от наказателна отговорност, като им бъде наложена  глоба от 1000 до 5000 лева.

Прокурорът по делото поиска  да бъдат възложени на подсъдимите направените разноски по делото, ако те бъдат признати за виновни.

Междувременно по-рано днес полицията в Пазарджик отказа да коментира неофициалната информация, че представители на Ал Кайда обикалят ромския квартал „Изток” с цел набиране на бойци за войната със Сирия. Според информацията посредничеството е било на подсъдимия по делото за радикален ислям Ахмед Муса Ахмед. Той заяви, че кварталът е посещаван от не малко сирийци и македонски мюсюлмани, но работа на държавата е да знае кои от тях са представители на „Ал Кайда”.