Единният фиш увеличи приходите по границите
Единният фиш увеличи приходите по границите / снимка: Sofia Photo Agency
С 11 милиона лева са се увеличили приходите от такси по граничните пунктове само за последните 6 месеца на 2008 г. в резултат от въвеждането на системата на единния фиш. Това съобщи министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев преди заседанието на Министерския съвет.

Приходите от такси, събрани по големите гранични контролно-пропускателни пунктове на външната граница на Европейския съюз, и най-вече на Капитан Андреево и Калотина, са се увеличили след въвеждането на единния фиш, сочи анализ на Министерството на държавната администрация.

За втората половина на 2008 г. приходите са с 68% повече или 11 млн. лева. Това прави увеличение с 20 милиона лева на годишна база, уточни министър Василев. На ГКПП – Капитан Андреево системата на единния фиш е заработила през май 2008 г. и там увеличението спрямо предишната 2007 г. е 86%. На ГКПП – Калотина, където системата стартира през август, увеличението на приходите от такси е 113%.

Министърът на държавната администрация подчерта, че всяка седмица получава сигнали как представители на различни служби по границата подстрекават недоволни граждани, че министерството и специално министър Василев са виновни за единния фиш. Пренасянето на данни с флашка не забавя преминаването през граничните пунктове, смята министър Василев. Въпреки това той внася на днешното заседание на Министерския съвет за оперативно обсъждане предложение и МВР, и по-конкретно „Гранична полиция”, също да се присъедини към системата "единен фиш", с което флашките изобщо могат да отпаднат.