Джипитата предложиха свой вариант за неотложна помощ
Джипитата предложиха свой вариант за неотложна помощ / БГНЕС, архив
Доктор Любомир Киров
36395
Доктор Любомир Киров
Джипитата предложиха свой вариант за неотложна помощ
  • Доктор Любомир Киров
  • Джипитата предложиха свой вариант за неотложна помощ

Джипитата предложиха свой вариант за неотложна помощ, алтернативен на този, който беше представен миналата седмица от здравният министър Стефан Константинов.

Според тях общопрактикуващите лекари не трябва да имат ангажимент към пациентите си между 20:00 и 8:00 часа. Всяко джипи да може да сключва договор с групови практики, ДКЦ-та или медицински центрове, които да поемат пациентите му в извънработно време, гласи предложението. Ако лекарят не желае и това да направи, пациентите да бъдат разпределени от районните здравни каси. От сдружението на общопрактикуващите лекари не са съгласни да им се плаща по 11 стотинки на пациент, както предложи министърът на здравеопазването доктор Стефан Константинов.

Личните лекари предлагат здравната каса да плаща отделно за преминал пациент на лекарят, който го е обслужил в извънработно време. Това противоречи на идеята на здравния министър Стефан Константинов, според който всяко джипи трябва да получи месечно по 11 стотинки за записан пациент и да прецени на кого да даде тези средства, ако не иска да дава дежурства.

Доктор Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: „Предложението, което даваме, общопрактикуващият лекар няма ангажимент към периода от 20.00 часа до 08.00 часа сутринта, както и през почивните дни, и националните празници. Общопрактикуващият лекар може да посочи, да даде предложение към коя структура да се насочат неговите или нейните пациенти, а ако няма някакви предпочитания, то тогава съответната районна здравноосигурителна каса да разпределя по служебен път кой къде", уточни Киров.

„Общопрактикуващият лекар в нашето предложение, което сме направили, няма и ние не желаем да имаме финансови отношения със структурите, които ще поемат тази дейност. Ако става дума само за здравноосигурени, то нека регионалната здравноосигурителна каса да сключва договори със съответната структура и да си урежда финансовите отношения, отчетност и всички други неща. Ако тази промяна засяга всички граждани, независимо от това дали са осигурени или не, то тези отношения да ги урежда Министерството на здравеопазването", добави още д-р Киров.

Предложението на здравния министър пък е дежурните кабинети на личните лекари да приемат само здравноосигурени граждани. От сдружението на общопрактикуващите лекари са изпратили официално своето предложение до Министерство на здравеопазването.