/ ВМРО
От трибуната на Европейския парламент в Страсбург съпредседателят на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки осъди плановете на Европейската комисия да продължи „Цифровия COVID сертификат“ на Европейския съюз, известен у нас като „зелен сертификат“, чрез използване на т.нар. делегиран акт. Подобно действие предполага приемането на законодателни мерки без да бъдат консултирани с Европейският парламент и Съвета на ЕС. Според Джамбазки сертификатът е дискриминационна мярка, която не работи, унищожава средния и дребния бизнес в ЕС и отнема свободи, съобщиха от ВМРО.

В момента правя формално предложение искането на Комисията да бъде отхвърлено, да бъде гласувано срещу удължаването на този сертификат и да бъде приет документ, който да иска неговата отмяна, заяви още Джамбазки в изказване пред своите колеги в Европейския парламент.

Съпредседателят на ВМРО изтъкна още проучванията на Клаус Шваб, председателстващ Световния икономически форум, който прогнозира унищожаването на националните правителства и средната класа. Джамбазки защити позицията, че зеленият сертификат се е превърнал в символ на този процес през последната година, като вместо да предотврати вредните ефекти на пандемията и да ограничи степента на заразяване, възпрепятства стотици хиляди хора от правото им да работят.

Според българския представител в Европейския парламент на позорната мярка, наречена „Цифров COVID сертификат“, трябва да бъде сложен край. Този сертификат е дискриминационен, защото унищожава средни и дребни бизнеси, създава неравенства и отнема фундаментални човешки свободи. Джамбазки се позова и на експертното мнение, че от китайския коронавирус се разболяват както неваксинирани, така и ваксинирани хора.