Държавният резерв има пряко отношение към националната сигурност
Държавният резерв има пряко отношение към националната сигурност / netinfo

Държавният резерв има пряко отношение към националната сигурност и икономическата стабилност на страната. Това заяви председателят на Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” Николай Боршуков в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

„Когато встъпих в длъжност, направихме един сериозен анализ на това какво се е правело до момента и се откриха много слабости и нарушения в дейността на агенцията”, допълни Боршуков. Според него, по време на предишните ръководства попълването на резервите на държавата е ставало без ясна визия какво трябва да се прави и при липса на ясна концепция за дейността на ведомството. Всичко това, според Боршуков, е причина в обществото да остава впечатление, че ведомството е една “мръсна дума”. По думите му, Държавният резерв е бил управляван в условията на липса на всякакъв контрол и точно очертани приоритети.

“Оказа се, че над 80% от държавните резерви и запаси са с изтекъл срок на съхранение”, подчерта шефът на Държавния резерв. Той беше категоричен, че в резултат на упорита работа, агенцията вече има нови номенклатурни списъци, които отговарят на потребностите на страната. “На база на тези нови списъци ще спестим на България над 1,2 млрд. лв., защото ако трябваше да работим по старите списъци, държавата щеше да даде над 2 млрд. лв.”, поясни Николай Боршуков, според когото преките финансови щети за страната от лошото управление на Държавния резерв са за над 300 млн. лв.

“Вече въвеждаме пазарни принципи и провеждаме антикорупционна политика, след като заварихме една блокирана администрация на Държавната агенция”, увери началникът на резерва и допълни, че повереното му ведомство се развива при пълна прозрачност в дейността си.