Държавата щеше да е по-добре, ако се знаеше истината за досиетата, твърди Цветанов
Държавата щеше да е по-добре, ако се знаеше истината за досиетата, твърди Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ако се знаеше истината за досиетата, днес държавата щеше да е много по-добре. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на откриването на форум на тема „Комисията по досиетата - равносметката”. По думите му работата на комисията по досиетата допринася за разкриването на истината за кредитните банкери, ръководителите на висши учебни заведения, както и висшия адвокатски състав.

Българският парламент ще стартира процедура по избор на нова комисия, която да започне работа след като мандатът на сегашната изтече през април. Евтим Костадинов ще бъде подкрепен от мнозинството за поста председател, съобщи още вътрешният министър. „Ние ще номинираме отново сегашния председател за ръководител на комисията. Той беше избран от 40-то Народно събрание, но той показа изключителна обективност”, подчерта Цветанов.

В началото е имало тенденциозни опити за възпрепятстване на работата на комисията, заяви председателят Евтим Костадинов, който направи кратък отчет на дейността за последните пет години. Той допълни, че въпреки публичните нападки не се прави умишлен подбор на досиетата, които се разкриват.