Държавата ще ни уведомява писмено, ако са ни подслушвали незаконно
Държавата ще ни уведомява писмено, ако са ни подслушвали незаконно / снимка: sxc.hu
Държавата ще ни уведомява писмено, ако са ни подслушвали незаконно
69256
Държавата ще ни уведомява писмено, ако са ни подслушвали незаконно
  • Държавата ще ни уведомява писмено, ако са ни подслушвали незаконно

Всеки българин, който е подслушван и следен незаконно, ще бъде уведомяван писмено за това. От 2 януари Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства е започнало проверка върху използваните специални разузнавателни средства през 2012 г., като общият им брой е около 12 000, съобщи пред Дарик членът на бюрото Огнян Стоичков.

При сериозни и аргументирани съмнения всеки човек може да поиска от бюрото проверка дали е бил следен или подслушван.

Ако бъде установено, че гражданинът е неправомерно следен и подслушван, използваното срещу него специално разузнавателно средство продължава да се прилага или пък събраните данни не са унищожени в срок, бюрото ще излиза с нарочни предписания за прекратяване на закононарушението. Бюрото ще проверява не само информацията от телефонни записи и проследяване, но и отправени искания за телефонни разпечатки - с кого и кога е говорило следеното лице, както и събиране на информация от социални мрежи и електронна поща. При нарушения ще бъдат уведомявани и началниците на специализираните ведомства и прокуратурата, обясни Огнян Стоичков, член на бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства: „СРС-то след като се използва и не се изработи от него веществени доказателства, т.е. не се внесе информацията в наказателния процес, в 10-дневен срок, след тези 2 месеца или 6 месеца, съответната информация, събрана със СРС, трябва да бъде унищожена от комисия, има си регламент".

Бюрото е започнало работа от 2 януари и ще проверява областните дирекции на МВР и другите звена, които могат да правят заявки за следене и подслушване. Проверката ще се прави на базата на доклади на прокуратурата и съда за 2012 г., защото обобщената информация се изготвя за година назад. Хората, срещу които са използвани специални разузнавателни средства нерегламентирано, ще бъдат уведомявани писмено. А тези, които имат съмнения, че са били следени и подслушвани незаконно, могат да пишат на бюрото, обясни Огнян Стоичков: „Гражданинът също, ако има достатъчно потвърдени и аргументирани сведения, би могъл да поиска информация, да се легитимира, разбира се, да даде свои данни, за да можем ние да влезем в кореспонденция с него".