Две дела за отнемане на незаконно имущество ще гледа Добричкият окръжен съд
Две дела за отнемане на незаконно имущество ще гледа Добричкият окръжен съд / netinfo

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност е предявила иск за 2 138 805 лв от семейството на скандално известния сръбски бизнесмен Миролюб Гаич. На толкова е оценено придобитото имущество, за което липсват данни за законни източници. То подлежи на отнемане съгласно Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.
Направеният от инспекторите на комисията икономическия анализ показва, че Живка Гаич и съпругът й са реализирали до края на 2006 г. приходи в размер на над 302 минимални работни заплати за страната, а извършените от тях разходи са по-големи с 4361 минимални работни заплати.
Комисията настоява съдът да постанови отнемане в полза на държавата на четири имота, лек автомобил и парични средства, собственост на семейство Гаич, върху които са наложени обезпечителни мерки.

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност е повдигнала иск и срещу 63-годишен земевладелец от Шабла. Установено е, че Петко Петков не е декларирал доходи за периода 2000 – 2005 година. Срещу Петков Комисията предявява иск за 1 338 211 лева, на колкото е оценено придобитото от него имущество. За обезпечение на иска Добричкият окръжен съд е допуснал възбрани върху 24 ниви, два автомобила и множество банкови сметки, собственост на семейството.

Двете дела са насрочени за разглеждане в Добричкия окръжен съд през месеците април и май.