ГДБОП акция
ГДБОП акция / МВР
10 лица, сред които и двама полицаи, са задържани в спецоперация срещу наркоразпространението на 29 ноември, стана ясно по време на брифинг на специализираната прокуратура.

По време на обиски на 18 адреса са иззети големи количества марихуана и метамфетамини, разпределени на малки дози за пласиране.

Откриха наркотици в затвора в Бобов дол и в затворническото общежитие в Самораново

„Организираната престъпна група е действала от началото на 2017 година на територията на град София, квартал „Требич“, село Мировяне, град Нови Искър и село Доброславци. Същата е създадена с цел разпространение на наркотични вещества, основно амфетамини и марихуана. Групата е имала строго изградена пирамидална структура. На долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали от членовете на средно ниво. Свидетелите описват групата като „Фирмата“, която е отговаряла за разпространението на наркотичните вещества в град Нови Искър, село Мировяне, квартал „Требич“ и село Доброславци“, каза говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

След сигнал за пожар: Разкриха оранжерия за марихуана, маскирана като дърводелски цех

„За грам трева за пушене и амфетамин се е заплащала сумата от 25 лв. Голяма част от членовете на групата са криминално проявени, с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че членовете на организираната престъпна група със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества за тях“, разясни прокурор Милева.

Задържаха 14 лица за разпространение на наркотици в София и областта

В състава на групата участват двама полицейски служители, които са на длъжност „Старши инспектор“ в група „Охранителна полиция“ във Второ РПУ. Те са играели много важна роля – подпомагали дейността на групата като разчиствали терена от други разпространители на наркотични вещества. Също така те арестували посочени от ръководителя на групата лица срещу заплащане.

Събрани са доказателства, че единият от служителите на МВР е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на изпълнение на служебните си задължения. Срещите между полицейските служители и членовете на групата се провеждали в сервиз за автомобили с цел да не се буди подозрение“.

Задържат под стража още четирима от групата за разпространение на наркотици в София

„Наркотичните вещества са намерени на различни места в обитаваните от обвиняемите жилища. На всички е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, с цел разпространение на наркотични вещества. Като по отношение на 8 от лицата Специализиран наказателен съд е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“. На един от тях е определена мярка за неотклонение – парична гаранция, а другият участник от групата е обявен за общодържавно издирване. Като предстои издаването на европейска заповед за арест“, стана още ясно от думите на Милева.

Говорителят на Специализираната прокуратура каза още, че са установени случаи, при които на лицата е била обещавана и осигуряването на лична охрана, ако си закупуват или разпространяват наркотици за групата.