ДСБ и СДС: Първанов да отзове Филчев
ДСБ и СДС: Първанов да отзове Филчев / netinfo

Народното събрание да приеме декларация, в която да бъде начертана пътна карта за действие на българските институции за справяне в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. За това настояха от ДСБ в позиция по повод корупционния скандал, в който е замесено името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Тъмносините поискаха президентът да отзове бившия главен прокурор Никола Филчев от мисията му в Казахстан заради това, че съзнателно е забавил сигналът за корупция с детската болница. Според тъмносините поредният скандал е потвърждение на тезата им, че Симеон Сакскобургготски е създал НДСВ за лично облагодетелстване. Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че италианските магистрати затварят последната брънка от разкриването на българската корупция на най-високо ниво.

От СДС също настояха държавният глава да отзове Никола Филчев. Според тях сега е важно парламентарната комисия за царските имоти да се произнесе възможно най-скоро с оглед на твърденията, че имота Врана е бил спазаряван за бърза продажба. Това говори, че Сакскобургготски не е бил уверен в правомерното придобиване на този имот, смятат сините.