Дясната опозиция не подкрепя споразумението за Бургас–Александруполис
Дясната опозиция не подкрепя споразумението за Бургас–Александруполис / снимка: Sofia Photo Agency
Дясната опозиция в парламента заяви, че няма да подкрепи споразумението за петролопровода Бургас–Александруполис с аргумента, че този проект ще нанесе дългосрочни вреди на Черноморието и туризма ни и не е изгоден за България.

Приходите, които се очакват от този нефтопровод са несигурни, заяви по време на дебатите Мартин Димитров от СДС. Той настоя да бъде даден отговор на въпроса защо България е отстъпила и делът й в проекта за този нефтопровод е спаднал от 33% на 24,5%.

Светослав Малинов от ДСБ попита бургаските депутати виждали ли са петролен терминал и как ще стъпят туристи в Бургас, когато „им бъде осигурена постоянна воня и ужасна гледка”. В отговор министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов обвини опозицията в некомпетентност. „Никакви терминали няма да се строят във водата. Те ще бъдат далеч от сушата навътре”, каза министър Гагаузов. Той допълни още, че опозицията няма право да говори за този проект от името на бургаската общественост.

Обсъждането продължава. Междувременно стана ясно, че Народното събрание няма да заседава следващата седмица заради официалните почивни дни около 24 най. Депутатите решиха да не работят и в сряда на 23 май. Вместо това парламентът ще има извънредно заседание на 29 май.