/ БГНЕС
Парламентарната група на ДПС внесе Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и се ангажира с по-тежки наказания за случаите на домашно насилие. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ ДПС Хамид Хамид.

Той обясни, че внасят промените в отговор на острата реакция на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович за забавянето на  законодателните промени в България. Хамид Хамид обясни, че промяната е в общата част в Наказателния кодекс и касае условията за прилагане на квалифицирани състави за извършените престъпления при условия на домашно насилие.

Той припомни, че преди две години омбудсманът е предложил на Министерство на правосъдието да внесе предложения, с които да се премахнат изискванията за системност при прилагането на по-тежките състави. Хамид посочи, че текстовете за домашното насилие в НК не работят именно заради условията за системност на деянията.  По думите му преди прилагане на по-тежките състави се изискват три регистрации в полицията.

В мнозинството от случаите още първият акт на насилие оставя трайни психически и физически последици – тежки телесни повреди, а в редица случаи се стига до загуби на човешки живот, добави депутатът и настоя законопроектът да бъде приет своевременно. 
БТА