/ БГНЕС
ДПС осъди нападението над съпругата на зам. главния мюфтия
94063
ДПС осъди нападението над съпругата на зам. главния мюфтия
  • ДПС осъди нападението над съпругата на зам. главния мюфтия
ДПС осъди остро нападението и побоя над жената и дъщерите на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали.
 
В декларация от парламентарната трибуна председателят на движението Мустафа Карадайъ подчерта, че езикът на омразата не е част от демокрацията и европейските ценности.
 
Нападнаха съпругата и дъщерите на заместник главния мюфтия

"Вчера беше регистриран поредна проява на ислямофобия. Изключително дръзко, нагло и безпардонно едни лица нападнаха беззащитни жени в европейска София. Само защото са носили забрадки и изповядват исляма. Това е изключително тревожно. Всички нормални хора са в шок от подобна бруталност", заяви от трибуната Карадайъ. "Ние от ДПС остро осъждаме този акт на омраза. "Насаждането на омраза и превръщането на представителите на мюсюлманската религия в еквивалент на проблеми е тревожно явление и някой трябва да каже "Стоп", обърна се още към колегите си в залата той.
 
Тези, които нападнаха молещи се мюсюлмани пред джамията през 2011 г., тези които блъскаха жени на границата, днес са част от властта, която декларира, че е гарант за етническия мир в страната, посочи Карадайъ. Според него не може да се гарантира етническият мир и в същото време да се толерира ксенофобията и омразата.
 
Така по думите му се създава модел на поведение, който провокира напрежение и дава предпоставки за заплаха за етническия мир. "Няма нищо по-важно от мира, разбирателството и мирното съжителство на всички етноси в страната", заяви Карадайъ. Но това по думите му е дълг и отговорност на всички политици, на всички органи в държавата, на управляващите и на всички граждани.