"ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха последните избори. Едната загуби над 300 000 гласа и 20 мандата, другата - 450 000 гласа и 37 мандата. Ние имаме скромен ръст - гласовете ни са с 20 000 повече и 4 мандата повече". Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на консултациите при държавния глава за формирането на ново правителство.

"Ние изразихме нашата готовност за евентуална подкрепа на правителство, предложено  от трите нови партии в НС. Заедно с това казахме и еветуални приоритети, които биха могли да бъдат приоритети на това правителство - борбата с COVID със социално икономическите мерки и ускорена ваксинация, изготвяне на плана за устойчивост, за нас е важен приоритет и достойното ни членство в евроатлантическите структури", изброи Карадайъ.

"Ако разчитаме за един по-сериозен период на мандат за следващо правителство, трябва да видим и програмата за ускорено икономическо развитие. България трябва да има поне 3 пъти по-ускорено икономическо развитие", подчерта лидерът на ДПС.

"Очакваме да видим приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство", каза още Мустафа Карадайъ.

ДПС Мустафа Карадайъ
Георги Димитров

"Разчитаме на вашите дългогодишни опит и традиции в една много важна мисия - да се намери верният баланс между неотложни законодателни промени и много важната задача - съставяне на правителство", каза по време на консултациите държавният глава Румен Радев.

Той попита и какви са нагласите на движението за евентуално връчване на третия мандат за съставяне на правителство на тях, но лидерът на ДПС не даде отговор на този въпрос.

„Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно ситуацията по създаване на кабинет, приоритизирането на най-важните закони, отношението ви по отношение на плана за възстановяване, както и виждането ви за хипотетичен трети мандат”, посочи Румен Радев.

Румен Радев ДПС Мустафа Карадайъ Йордан Цонев
Георги Димитров


След консултациите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи пред журналисти, че до момента движението не е водило конкретни разговори за съставяне на правителство с нито една от партиите. Той отново повтори, че от партията разчитат вота на избирателите като желание за промяна и връщане на нормалността в политиката.