ДПС: Ако ГЕРБ търсят диалог с условие за незабавни избори, би било политически рекет
ДПС: Ако ГЕРБ търсят диалог с условие за незабавни избори, би било политически рекет / снимка: БГНЕС, aрхив
ДПС: Ако ГЕРБ търсят диалог с условие за незабавни избори, би било политически рекет
65440
ДПС: Ако ГЕРБ търсят диалог с условие за незабавни избори, би било политически рекет
  • ДПС: Ако ГЕРБ търсят диалог с условие за незабавни избори, би било политически рекет

ДПС не се бои от предсрочни парламентарни избори, но както пълният мандат не може да бъде самоцел, така не може да бъде самоцел и провеждането на предсрочен вот. Това заяви в интервю за Дарик лидерът на партията Лютви Местан. Той беше категоричен, че е нужен диалог в Народното събрание, но в него не трябва да се влиза с предварително зададени неизпълними условия от страна на партиите.

Местан подчерта, че в ДПС не са имали разговори за втори кабинет в рамките на 42-то Народно събрание. Теоретично парламентът не трябва да зависи от живота на едно правителство, но реалностите в момента не дават основание за друга формула на властта, смята той.

Според Лютви Местан първото, което трябва да се направи, е да се възстанови нормалната работа на Народното събрание. „Чрез Дарик аз отправям призив към господин Бойко Борисов и към госпожа Цачева. Тя беше близо четири години председател на Народното събрание - достатъчно дълъг период, който убеден съм успя да я зареди с достатъчна парламентарна култура и отговорност", каза Местан.

Той смята, че ГЕРБ трябва да се върнат в Народното събрание, където е мястото на диалога между парламентарните сили. „Ако някой си представя диалога като разговор, в който ще се постигне съгласие за избори утре, то за това дори не е нужен диалог. Никой не трябва да дойде на тези преговори, ако такива ще има с предварителни неизпълними от другата страна условия. Няма как да приемем като условие незабавни избори от утре. Това би било политически рекет", подчерта Местан.

На въпрос по повод, твърдението му че трите партии биха загубили, ако тръгнат да правят нова властова формула ГЕРБ-БСП-ДПС, дали от това не би спечелила държавата, Местан отговори: „Ако българската държава ще спечели, партиите трябва да са готови да загубят. Това е разбирането ми за политическа отговорност".

По думите му ГЕРБ не може да експлоатира енергията на протеста, за да се върне на власт. „Този протест е много интересен. Това може наистина да се окаже, че е протест за ценности; протест, който задава едно чистилище, през което на първо място ще мине и ГЕРБ", смята лидерът на ДПС.