Допълнителните здравни фондове ще подпомогнат сестринския труд
Допълнителните здравни фондове ще подпомогнат сестринския труд / cнимкa: Sofia Photo Agency

НЗОК предлага въвеждане на пакет „Сестрински грижи” в зависимост от медицинското направление, в което работят специалистите по здравни грижи. Според директора на касата д-р Румяна Тодорова допълнителното финансиране от други здравни фондове е добре дошло за остойностяването на сестринския труд.

Пакетът ще регламентира задълженията и заплащането на медицинските сестри според това, дали работят например в детско отделение или урология, обясни д-р Тодорова.

„Както лекарите имат задължителни процедури, които трябва да бъдат извършени, за да бъде отчетена клиничната пътека, така сестрите също ще имат един алгоритъм за поведение, който ще бъде, както в активните болници, така и в болниците за долекуване.”

Ако има допълнително финансиране на здравната система, този регламент ще повлияе и на размера на заплатите, допълни Тодорова. Според нея касата не е против съществуването на други каси, но при ясни критерии как ще се заплащат лекарствата и кой ще покрива определени заболявания.

„Аз ще повдигна въпроса за хилядите млади хора, болни от хроничен хепатит, множествената склероза расте, растат шизофрениите. Касата няма достатъчно средства да покрие тези заболявания 100 процента.”