Доминик дьо Вилпен на посещение в България
Доминик дьо Вилпен на посещение в България / снимка: Sofia Photo Agency
Френският премиер Доминик дьо Вилпен настоя в близките месеци да бъде подновен директният диалог на най-високо ниво по случая с осъдените на смърт пет български медицински сестри. След срещата си с министър-председателя Сергей Станишев Дьо Вилпен заяви, че в този диалог трябва да участва и либийският лидер полковник Муамар Кадафи.

Дьо Вилпен акцентира върху амбицията на Кадафи да отвори страната си към света, която той усетил от разговорите с либийския лидер в палатката и библиотеката му.

Френският премиер нарече присъдата на петте българки „ужасно недоразумение” и обяви, че „тази Голгота, това мъченичество, трябва бързо да бъде прекъснато”.

Дьо Вилпен, който се появи пред журналистите с лентичка „Не сте сами!” от кампанията на Дарик радио, Би Ти Ви и вестник „Стандарт”, каза, че възстановяването на диалога по случая в Либия трябва да мине през два етапа. „Не можем да сме доволни това да продължава още месеци и това трябва да бъде казано ясно по време на срещата на външните министри от Евросъюза през март и форума на държавните ръководители три месеца по-късно”, смята Дьо Вилпен.

„Трябва да броим дните до освобождаването на петте българки – решението минава през куража на международната общност и цялото семейство на Евросъюза. Постигането на тази цел е мотивация и чест за целия съюз”, каза френският премиер.

Сергей Станишев от своя страна благодари на Франция за последователната подкрепа по случая в Либия.

Мисля, че е много важно това политическо послание, което отправя Франция: първо, убеждението, че българските медицински сестри са невинни; второ, че сроковете имат значение и е неприемливо този проблем да се продължава още  с години, каза българският министър-председател.

Станишев заяви, че проблемът не е между Либия и България, а между Триполи и Евросъюза и отново предложи с обща помощ Бенгази да стане общоафрикански център за борба със СПИН.