Докторите в Пловдив умуват за ефективна стачка
Докторите в Пловдив умуват за ефективна стачка / netinfo

На едночасов ефективен протест излязоха лекари, стоматолози, медицински сестри, акушерки и санитари от пловдивски болници, ДКЦ-та и диспансери заради липсата на отговор по исканията от Националния им протест преди седмица.

Участниците изразиха недоволство от отказа на министър-председателя Сергей Станишев да се срещне с ръководството на БЛС. Лекарите и персоналът на ДКЦ-1 в Пловдив призоваха за незабавно спиране на процедурите по сключване на индивидуални договори с изпълнителите на медицинска помощ до подписване на Анекс. ”Искаме гаранции от управляващите за изпълнение на предизборните им ангажименти и осигуряване на не по-малко от 6% от БВП за финансиране на здравеопазването”, настояха още митингуващите.

Заместник-председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Кирил Еленски подчерта, че времето за едночасовото спиране на работа е подбрано, така че да не причини неудобства на пациентите. То обхваща последния половин час от първите смени и първия половин час от вторите.

Утре лекарите отново ще протестират по обяд. По-късно на извънредно заседание ще се реши дали от понеделник започваме ефективна стачка, ако дотогава няма отговор на искането за възстановяване преговорите със Здравната каса, предупредиха от ръководството на Регионалната колегия