Докладът за сделката с външния дълг отива в прокуратурата
Докладът за сделката с външния дълг отива в прокуратурата / Sofia Photo Agency

Докладът на финансовото министерство за сделката с външния дълг на правителствотоСакскобургготски" ще бъде даден на прокуратурата, съобщи пред Дарик депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Той е внесъл в Народното събрание проекторешение по въпроса. В него управляващите предлагат парламентът да одобри документа и да го изпрати на главния прокурор, за да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление.

В доклада се констатира, че ако сделката през 2002-2003 година не е била осъществена, България би изплатила по-евтино дълга, който е бил обект на замяната. Според анализа на министерството в резултат на извършената замяна на брейди облигации с глобални облигации е реализирана финансова загуба от около 1 млрд. лв.

През април 2010 година парламентът възложи на финансовото ведомство да направи анализ за ефектите от замяната на дълговите книжа. Резюме на доклада беше раздадено на депутатите тази седмица.

През декември миналата година пред DarikFinance.bg финансовият министър в кабинета на НДСВ и ДПС Милен Велчев беше категоричен, че превалутирането на държавния дълг от долари в евро е било полезно за страната ни.

„Претоплянето на стари опити да се дискредитира успешната сделка за преструктуриране на външния дълг от времето на управлението на НДСВ е несполучлив опит да се пренасочи вниманието на обществото", се казва в позиция на жълтата партия по темата. Те твърдят, че за сделката по външния дълг отдавна има много обективни външни експертизи от Международния валутен фонд, от Световната банка, от всички световни рейтингови агенции и дори сега от българската „Индъстри уоч". След сделката ползите за всеки българин са, че заемите поевтиняха, кредитирането се увеличи и стана по-достъпно, че инвеститорите отвориха стотици хиляди работни места, че доверието за България растеше непрекъснато, посочват от партията.