Президентът Румен Радев, заедно с планински водачи, спасители и доброволци, участвали във възстановяването на планинския заслон „Кончето“, ще направи преход през едноименната седловина в Пирин. В късния следобед групата се очаква да пристигне на хижа „Вихрен“.

Руснак пострада в Пирин, спасиха го след 10-часова акция

Президентът е поел ангажимент сам да се увери как е възстановен заслонът “Кончето“. След задължителния инструктаж, рано сутринта групата тръгва от хижа „Яворов“ към заслона, каза председателят на асоциацията Орлин Чачановски. „Той много държеше всички от групата да качат по нещо горе. В последния момент реши, че той лично ще закупи нещо и ще го качи,“ каза още Чачановски.

11 смъртни случая в родните планини през 2018-та

На заслона ще бъдат занесени още одеяла и ще бъде монтирана стълбата пред входа. В групата ще бъдат още директорът на парк „Пирин“ Росен Баневски, ръководителят на катедра „Туризъм и алпинизъм“ към НСА доц. Александър Шопов и майсторът на алпинизмът Емил Божанов. Преходът ще завърши на хижа „Вихрен“ над Банско, където около 17:00 часа президентът Румен Радев ще направи изявление.
БГНЕС