Момчето събирало пари за тротинетка, но решило да помогне в борбата с коронавируса
10-годишният Божидар от Добрич дари спестяванията си от 62 лв. на местната болница, съобщава NOVA. Момчето събирало парите, за да си купи тротинетка, но по време на карантината решило да помогне в борбата с коронавируса.

BCause и #ЗАДОБРОТО събраха близо 1 млн. лева в помощ на медиците ни

МБАЛ-Добрич отправи призив към гражданите и фирмите от областта да помогнат с финансови средства за закупуване медицинска техника и лични предпазни средства на лекарите от инфекциозното отделение, операционния блок и интензивните сектори.


Тихомир Иванов записва емоционално обръщение с молба за помощ за лечебното заведение и го споделя в социалните мрежи. Разчита на личните си контакти и за 24 часа събира около 5000 лв. от приятели и познати.

Над половин милион лева са събрани в кампанията "ЗаДоброто" в помощ на борба с COVID-19 в България

„Веднага ми се обади една моя бивша съученичка. Искаше да дари пари, но трябваше да отида до дома й, тъй като майка й в момента е на кислородно дишане с апарат и не може да я остави“, разказа Тихомир.

На път за дома на съученичката си, Тихомир получава обаждане от непозната жена, която му казва следното: „Добър ден! Моето момченце изкара от касичката си лично парички, иска да ти ги дари за кампанията“.

Големите дарители на "Пирогов" в битката с коронавируса: Пеевски, "Америка за България" и "Теленор"

Божидар и майка му - Ели Петкова, случайно попадат на призива, докато спазват ограничителните мерки във връзка с пандемията. „Стоим вкъщи, решаваме задачи, пишем домашни, гледаме из интернет какво има и съвсем случайно попаднахме на клипчето на Тихомир, който призовава кой с каквото и колкото може да помогнем на нашата болница в Добрич.

Синът ми стана и каза: „Мамо, искам да си дам паричките“, сподели майката на детето. „Като видях клипчето на Тихомир, реших и аз да дам. За благотворителност. Да спасим болницата, хората“, каза малкият Божидар.

Доброволци в помощ на болниците и лекарите с маски, предпазни костюми, термометри

Момчето събира парите от няколко месеца, за да кара тротинетка в парка с приятелите си, с които прави всичко. Игрите с тях му липсват и му е мъчно. Освен това, Божидар тренира футбол от 5 месеца на сериозния пост вратар, който си избира сам. Третокласникът с гордост ни показва сребърен медал от ученическо първенство в Дряново.

„Моите родители винаги са ме учили да правя добро, за да се върне и на мен. Така, и аз възпитавам Божидар. Надявам се някой ден и той така да възпитава неговите деца“, сподели Ели.

Семейството участва във всички благотворителни балове, организирани от училището на Божидар, в различни кампании и инициативи в помощ на нуждаещи се. Очакванията на момчето са по-бързо да отмине заразата, за да рита на воля.

БЧК открива национален фонд за събиране на средства в борбата с коронавируса

67 000 лева са дарени на многопрофилната болница в Добрич до момента за справяне с кризата, предизвикана от COVID-19
. Средствата са от общини, фирми, физически лица и неправителствени организации. Дарители предоставят и медицинска апаратура, дезинфектанти и лични предпазни средства.
nova.bg