/ iStock/Getty Images
Още в първия ден на извънредното положение в България заради Covid-19 Фондация BCause започна активна кампания в Платформата.бг – сайтът за онлайн дарителство на фондацията.

Заедно с Проект #ЗАДОБРОТО обявиха кампания за покриване на спешните нужди на болниците и защита на медиците - лични предпазни средства и консумативи, медицински апарати за обдишване, друга апаратура и оборудване на болнични помещения.

"За две седмици в дарителската сметка на BCause бяха дарени общо 878 466 лева. Към кампанията ни се присъединиха повече от 1500 частни дарители и десетки компании. Няколко компании активираха онлайн дарителство за служителите си в Платформата.бг и започнаха кампании, удвояващи личните дарения", съобщават от фондацията.

От началото на кампанията на Проект #ЗАДОБРОТО и BCause са дарени 558 466 лева. В основната кампания: #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България са събрани 307 363 лева, в кампания на Хаос Груп: Chaos Group подкрепя #Задоброто срещу Covid-19 в България - 222 360 лева, Да помогнем на болниците (и да обръснем Алекс) - 3 443 лева, отчитат от BCause.

Над половин милион лева са събрани в кампанията "ЗаДоброто" в помощ на борба с COVID-19 в България

Освен тях, болници и компании в страната започнаха свои кампании с помощта на Фондация BCause. Регионална кампания по инициатива на ЗАРА: #ЗАДОБРОТО СТАРА ЗАГОРА срещу COVID-19 - 25 300 лева, корпоративна програма на Филип Морис България за превенцията и лечението на COVID- 19 в страната - 320 000 лева, дарени за предпазни маски и лекарства.

Служителите на Посолството на Германия също дариха в рамките на кампанията #ЗАДОБРОТО. Те заснеха и публикуваха специален клип в знак на благодарност към всички, които ден и нощ помагат в България за справяне с пандемията. В клипа участва и Негово Превъзходителство г-н Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в Българя.

За кампанията работят напълно безвъзмездно десетки хора и компании. Участници в  инициативната група разработиха модели на предпазни шлемове и започнаха производството им с 3D принтери. Безвъзмездното производство имат Туплекс ЕООД, Bulged Ltd., ТехноЛогика. Инициативата обхвана цялата страна, добавят от фондацията.

Големите дарители на "Пирогов" в битката с коронавируса: Пеевски, "Америка за България" и "Теленор"

До момента със средствата са купени 10 респиратора и друга техника, доставени са предпазни материали за над 60 болници и НПО, обгрижващи възрастни хора, в цялата страна, информират от BCause.

В кампанията за набирането на средства се включват и по-нестандартни дарители. Така Александър Меламед предизвика приятелите си заедно да съберат 1200 лв. и обеща да се обръсне нула номер. Средствата бяха набрани само за два час.

Доброволци в помощ на болниците и лекарите с маски, предпазни костюми, термометри


След този успех, той излезе с ново предложение - ако бъдат събрани 10 000 лева, ще измисли рап парче, в което споменава всеки дарител поименно.