До седмица ще приключи прочистването в Челопечене
До седмица ще приключи прочистването в Челопечене / снимка: DarikNews

До една седмица се очаква да приключи операция "Горещо лято" по прочистване на района около поделението в Челопечене, съобщават от Министерството на отбраната.

От ведомството уточняват, че с приключването на операцията ще бъдат окончателно прочистени районите извън поделението, а предстои в епицентъра на взривовете да бъде извършено дълбочинно прочистване на земния слой, както и да бъдат прочистени водните басейни в района.

Днес се навършва година от инцидента, при който на 3 юли 2008 г. във военното поделение в кв. Челопечене се взривиха големи количества боеприпаси. В центъра на Челопечене днес ще има курбан, съобщи кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панев.

Взривовете на около 1400 тона боеприпаси миналата година не взеха жертви, но притесниха столичани и нанесоха щети на имотите на хора от съседни на инцидента населени места, а разпръсналите се осколки засегнаха ниви и други площи, за което бяха изплащани обезщетения, припомня БТА.

Операцията по ликвидиране на последствията от инцидента в поделението в Челопечене - "Горещо лято", започна на 8 юли миналата година.