/ iStock
Чрез новосъздадените Центрове за социална икономика и интеграция в страната към момента са регистрирани около 80 социални предприятия. Това каза Марина Дичева, координатор на Центъра за социална икономика в Югоизточна България, чрез който до момента са одобрени 5 кандидатури за включване в списъка.

По думите на Дичева, още две предприятия от региона са в процедура на вписване. 

"Центровете за социална икономика работят от няколко месеца. Опитваме да достигнем до повече хора и да разясним възможностите за регистрация. Необходимо е и да променим мисленето в тези дружества, които имат потенциал да наемат хора с увреждания. За съжаление срещаме предприятия, които разполагат с всички условия да се регистрират, но няма достатъчно разбиране за това", каза Дичева. Днес тя се включи в регионалната среща на Национална асоциация на социално отговорните работодатели (НАСОР) "Устойчиво развитие на социално отговорен бизнес", която се проведе съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, сп. "Ентърпрайз" и община Бургас в сградата на "Индустриален и логистичен парк" АД. 

По време на дискусиите тя посочи, че нужни по-сериозни насърчителни мерки за работодателите, които осигуряват достоен труд за хората с увреждания. Липса на осведоменост за това с какво биха могли да бъдат полезни има сред хората с увреждания, стана ясно от думите ѝ. Дичева представи накратко възможностите за създаване на социални предприятия и дейностите по проекта "Развитие на социалната икономика", който предлага помощ в сектора социална и солидарна икономика. Тя припомни, че Центровете за социална икономика и интеграция в страната са шест. Те са разкрити по проект на социалното министерство, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост. 

След приключването на първия етап от проекта, а именно разкриването на центровете, трябва да започне и модернизацията на регистрираните вече социални предприятия. Чрез специална платформа предстои да се покажат услугите или продуктите, които те предлагат. Както БТА съобщи, в рамките на проекта ще бъде обследвани минимум 200 социални предприятия като 100 от тях ще имат възможност да получат финансиране за дигитализация на работните процеси размер на до 90 000 лева. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Станимир Димитров/БТА