До лятото сменят режима на работа на депутатите
До лятото сменят режима на работа на депутатите / Sofia Photo Agency
До лятото сменят режима на работа на депутатите
37143
До лятото сменят режима на работа на депутатите
  • До лятото сменят режима на работа на депутатите

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов от ГЕРБ прогнозира, че най-късно до лятната ваканция на депутатите ще станат факт промените в парламентарния правилник, които ще променят режима на работа и заседания.

В "Седмицата" на Дарик Анастасов уточни, че има различни предложения, но като най-оптимален се очертава вариантът, в който депутатите да заседават в НС две седмици от месеца, една седмица да бъде отделена изцяло за работата им в комисии, а последната седемдневка от месеца да бъде за посещения в избирателните райони.

Ето какво още каза Анастасов за Дарик:

Ще го коментирам, но там е свързано с много условности по принцип, и с работата и на администрацията на парламента, така че нещата трябва да са много сериозно изпипани, за да не направим някоя грешка пък ние, да създадем повече проблеми, отколкото да помогнем на парламента.

А реалистично ли е до края на тази сесия? След великденската ваканция това да се случи?

Възможно е, да. Но по принцип най-късно го виждам до лятото, до ваканцията.

Какво? Една седмица от понеделник до петък плътни заседания...

Там има спор дали да са две седмици в пленарно заседание или една и дали да са две седмици в комисиите или една, по работа в комисиите. Един основен въпрос, който трябва да се реши, за парламентарния контрол как да се ситуира, по какъв начин, да избегнем това празнословие понякога и губене на много сериозно време пак парламентарно.

Евентуалните промени в реда на работа на парламента ли ще спести политическата логорея точно преди изборите в рамките на парламента?

Ами, честно казано, мисля, че има някакво отношение, ще ни помогне в тази област, защото пред нас стоят много законодателни промени към този момент.

По думите на Анастасов обсъжданата промяна в парламентарния контрол е свързана с въпросите, които ще бъдат задавани на министрите. Според депутата от ГЕРБ питанията трябва да бъдат ограничени, като публично да се отговаря само на тези от въпросите, които засягат широк кръг хора. А по казусите, които засягат едно или няколко лица, министрите да отговарят писмено, като депутатите да предават след това информацията до своите избиратели.

Цялото интервю с Анастас Анастасов  четете ТУК