До лятото – пуск на първия екозавод и първа копка на каскада „Въча”
До лятото – пуск на първия екозавод и първа копка на каскада „Въча” / снимкa: DarikNews

30 юни догодина е крайният срок за пуск на екозавода на Пловдив край Шишманци, който ще е първият в страната, съобщи областният управител Тодор Петков след срещата на премиера Сегей Станишев с кмета Славчо Атанасов и председателя на Общинския съвет. Министър-председателят е потвърдил ангажимента на държавата в кратки срокове да бъдат преведени необходимите 17 млн. лв. за довършване на строителството.

Пред медиите премиерът уточни, че е възложил на министър Джевдет Чакъров да му докладва подробности по технологията на преработка и финансирането. Вече съм сигурен, че заводът ще тръгне в началото на лятото, каза след срещата кметът Атанасов.

До месец ще бъде обявена и обществена поръчка за избор на проектант по проекта „Въча” и в оптимистичен вариант първата копка ще бъде направена пролетта, съобщи още кметът. Премиерът твърдо се е ангажирал с финансирането на мегапроекта, който до 6 години трябва да докара чиста питейна вода в Пловдив, а на втория етап – и до общините Първомай, Родопи и Марица. Все още обаче не е ясно кой от трите варианта за осигуряване на необходимите 300 млн. лева ще бъде избран. Най вероятно е смесеното финансиране – с 50 % банков заем, по грантова схема и със собствени средства, каза областният управител Тодор Петков. Останалите два варианта са за 100% държавно финансиране или възлагане на национална поръчка на наша или чужда компания.

Станишев се е ангажирал държавата да даде 22 млн. лева за цялостната реконструкция на централния пловдивски булевард „България”, част от републиканската пътна мрежа, а догодина и обещаните още от Румен Петков 5 млн. лева за изграждане на видеонаблюдение, което общината ще дофинансира с 1, 5 млн.

Преди срещата си с местната власт Станишев отрече, че ангажиментите за финансиране са свързани с влизането на БСП в управлението на Пловдив като партньор на кметската партия ВМРО. Самоцелната опозиционност е неуместна, БСП трябва да се доказва, като решава проблемите на общината с диалог с кмета и съветниците от ВМРО, каза министър-председателят и добави, че и досега държавата е помагала на града „според възможностите и проектните готовности”.