До дни Административният съд решава за случая Танов
До дни Административният съд решава за случая Танов / снимкa: Sofia Photo Agency

До дни Административният съд в Русе ще се произнесе по делото по жалбата на Ваньо Танов срещу решението на Общинската избирателна комисия за отстраняването му от Общинския съвет. Административният съд днес постанови спиране на предварителното изпълнението на решението за предсрочно отнемане на пълномощията на общинския съветник Танов. Определението може да се обжалва в седемдневен срок.

В Русенския административен съд бе даден ход на делото, което бе образувано преди седмица по жалба на Ваньо Танов срещу решение на Общинската избирателна комисия. На 29 юли комисията реши да прекрати пълномощията на Танов като общински съветник, заради три последователни отсъствия от заседания. Комисията се позовава на член от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който общински съветник може да бъде отстранен след три последователни или общо пет отсъствия, ако не е уведомил предварително председателя на съвета.

В съдената зала бяха почти всички общински съветници от ГЕРБ, за да окажат морална подкрепа на Танов. Бившият директор на ГДБОП е председател на групата на ГЕРБ в Русенския общински съвет. Административният съд ще се произнесе по казуса в 14-дневен срок, които изтича на 13 август.

Други новини от Русе