До 2 млн. годишно стават жертви на трафик на хора
До 2 млн. годишно стават жертви на трафик на хора / Sofia Photo Agency
155 са идентифицираните жертви на трафик на хора у нас от началото на годината. По данни на ООН, всяка година в световен мащаб между 700 000 и 2 милиона души стават жертва на трафик. По повод Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври, у нас стартират серия инициативи на националната комисия за борба с трафика на хора. Началото бе поставено днес от министър Даниел Вълчев, който е и председател на комисията. В Националната търговско-банкова гимназия Вълчев даде старт на кампанията, като проведе Час на класния ръководител.

Европейският ден за борба с трафика на хора се отбелязва за втора поредна година у нас. В рамките на десетдневната кампания се предвиждат информационни дейности и дискусии със студенти, ученици и деца от социални домове. Ето какво каза пред учениците от 10 „Б” клас на Националната търговско-банкова гимназия министър Вълчев, който влезе в ролята на класен ръководител:

Трафикът на хора е престъпление, което не е от вчера, но с отварянето на границите и по-лесните възможности за придвижване поставя и пред страната ни редица въпроси. Ще се опитаме в рамките на тези десет дни да влезем в класните стаи с заедно вашите учители и да обърнем внимание върху нещо, което на пръв поглед изглежда може би маловажно, което сякаш не засяга мен, а ромката от квартал „Факултета”, но всъщност това не е така и както ще се убедите е много сериозен въпрос.