В свое интервю, министърът на икономиката и индустрията (бел. ред. - Никола Стоянов) обеща, че ще изгражда мостове и ще надгражда. Но в действителност действията са му в друга посока - със своето поведение спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията, което не е нито в интерес на ДКК, нито на държавата. Това обяви Смиляна Нитова, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК), на брифинг.

Тя даде пример с предприятието "Кинтекс" и посочи, че го дестабилизира. "В понеделник пристигат двама служители на министерството, с писмо от министъра, за да се снабдят с документи, договори и фактури, за периода 01.08, до момента на посещението - 8 август. Това става в края на работния ден, без да е уведомено ръководството на "Кинтекс", както и аз като принципал на това дружества. Това поражда у мен въпроса - защо така спешно и бързо, защо по този начин", попита тя.

Стоянов: За 2 месеца загубите за ВМЗ - Сопот са за над 100 млн. лева покрай Нинова

"Това на вас на какво ви прилича - на снабдяване с документи от дъщерно дружество или действия за изземване на определени материали", заяви тя. И изрази мнение, че по този начин министърът на икономиката дестабилизира дружеството и създава неверни представи в международните му контрагенти, и създава впечатление в обществото, че става нещо нередно - това не е така. Предният ден, "Кинтекс" сключи голям договор с международно значение, с което гарантира работа на дружеството за поне пет години напред", посочи още Нитова.

Тя даде и конкретни данни, за времето, в което министър е била Корнелия Нинова. "Две цифри са показателни - към края на миналата година, паричната наличност са в размер на 34 млн., а за краткия шестмесечен период, те са вече 46 млн. лева. Разликата се вижда се ясно", изтъкна Нитова.

КЗП: Има политически натиск върху комисията и опит да ни саботират работата

По отношение на ВМЗ, тя посочи, че към края на миналата година е била отчетена загуба в порядък на 1 млн. и  600 хиляди лева. За периода до 30 юни, дружеството реализира печалба 48 млн. лева. "Разликата е фрапираща", коментира още председателят на ДКК.