Комисията за защита на потребителите обвини сегашното ръководство на икономическото министерство в натиск и опит за дискредитиране
От служебния министър на икономиката и индустрията, Никола Стоянов, е постъпил сигнал, че КЗП няма компетенциите да направи разследване за продажбата на райски газ, нито за следенето на цените. Поискана е и проверка на работата на КЗП. Всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. Имаме обаче безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност от КЗП защо си върши работата. Сигналът до инспектората се споменава, че КЗП не е компетентна за проверки за продажба на райски газ. Това заяви председателят на регулатора Иван Френкев на брифинг.
 

Иван Френкев
БГНЕС


"Темата беше повдигната от омбудсмана Диана Ковачева с писмо до КЗП с молба да осъществим надзор за продажбата на опасната стока. При липса на изрично секторно законодателство се прилага общия закон. Темата с райския газ е от голям публичен интерес. Благодарение на бързите проверки, продажбата на райски газ беше ограничена", коментира той.

"Лично Нинова взе темата присърце в парламента и поправката в Закона за здравето и Закона за закрила на детето бяха приети единодушно. Този бизнес със здравето на децата беше ограничен, надявам се да бъде спрян изцяло", обясни още Френкев.

КЗП се самосезира заради покачването на цената на метана


След поправките в закона, отговорност за проверките за продажбата на райския газ носи вече Министерството на здравеопазването.

Има политически натиск върху комисията и опит да се осъществи регрес по отношение на работата. КЗП се ползва с високо доверие като обществен орган, заяви още председателят ѝ.

На въпрос кой им спира работата, той отговори, че става въпрос за Министерството на икономиката и индустрията, в опит да се дискредитира, по думите му, предишната власт и ръководство, чрез назначаването на проверка.

Спряха продажбата на райски газ в 11 магазина и 13 сайта

"За нас тази проверка е изключително нелепа. Точно тези дейности са част от нашите правомощия. Работим в нашите компетенции, реално си вършим работата. В тази ситуация имаме сигнал защо си вършим работата - защо започнахте проверки за райския газ, защо излязохте по дискотеките и спряхте бизнес за милиони, защо продължавате да проверявате как се формират промоциите в магазините, без значение дали за храни или нещо друго. Имаме уникална ситуация - министерството пита защо сме си свършили работата, а не защо не сме си свършили работата", даде пример той.

Втора точка в сигнала на министерството е по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост вече 6 седмици. В България има пазарна икономика и КЗП не се меси в ценообразуването, но като комисия сме длъжни дали при прилагането на антикризисните мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и дали са правилно обявен, обясни Френкев.