/ ThinkStock/Getty Images
Четвърти ден продължава издирването на двамата избягали от затвора молдовци. Те са обявени за национално издирване. В понеделник от МВР разпространиха снимките на 24-годишния Александър Хаджи и 30-годишния Василе Мораро, предаде NOVA.

Полицията разпространи снимки на избягалите затворници

В затворническото общежитие, откъдето са избягали, няма никакво видеонаблюдение. Там са били настанени над 100 души на лек режим, като за тях са отговаряли едва двама надзиратели и един командир на смяна.

Издирват двамата затворници, избягали от общежитие към затвора в Стара Загора (ОБЗОР)

Решението осъдените на почти 5 години затвор молдовци да бъдат настанени там, преди прехвърлянето им в софийски затвор, е на съда, казват от местата за лишаване от свобода.

Заловиха ли бегълците от затвора в Стара Загора?

В затворническите общежития от открит тип сигурността не е във фокуса на вниманието. Това колко служители са на работа има значение, когато трябва да се преодоляват кризисни ситуации. Никой надзирател в България, който е на служба в сградите или на територията зад оградите на дадено затворническо общежитие или затвор, не е въоръжен”, каза директорът на Бургаския затвор ст. комисар Бранимир Мангъров.   

Избягалите затворници от затворa в Стара Загора са молдовски граждани

„Това, което отличава едно затворническо общежитие от открит тип от това от закрит, е възможността за работа на външни обекти без охрана. Няма логика този човек да е работил цял ден навън, а вечерта да го заключим с девет катинара зад високи стени”, посочи директорът. 

„Решението кои провинени да бъдат настанени в затворническо общежитие от открит тип се взима от съда”, допълни Бранимир Мангъров.
nova.bg