Димитър Главчев
Димитър Главчев / БГНЕС, архив
2,5 млн. българи поискаха мажоритарен вот в два тура, заяви новоизбраният председател на Народното събрание Димитър Главчев по bTV. Думите му бяха отговор на въпрос в каква посока трябва да се променят изборните правила. ГЕРБ е категорично против ограничаването на изборните права на българи, където и да живеят, каза още той.

Кой е Димитър Главчев?

Относно предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова заплатите на депутатите да бъдат замразени със задна дата – на нивото на заплатите в края на мандата на 43-тото Народно събрание, председателят на парламента посочи, че на първи прочит би казал, че това е популистко предложение, но при по-задълбочен анализ се вижда, че заплатите биха се увеличили. Депутатските заплати зависят от средното възнаграждение в обществения сектор през последното тримесечие.

Димитър Главчев е председателят на 44-ото НС

Главчев не е много притеснен от новия си пост, защото беше зам.-председател в предишния парламент и го председателстваше по време на президентската кампания, когато Цецка Цачева беше кандидат на ГЕРБ. Според него и парламентът, и групата на ГЕРБ губят от това, че Цачева не влезе в 44-тото Народно събрание.