Бившият земеделски министър Мехмед Дикме
Бившият земеделски министър Мехмед Дикме / darikradio.bg
Дикме: ДПС ще влезе във властта след реалното оттегляне на Доган
101076
Дикме: ДПС ще влезе във властта след реалното оттегляне на Доган
  • Дикме: ДПС ще влезе във властта след реалното оттегляне на Доган
Пътят на ДПС към властта минава през оттеглянето на почетния председател Ахмед Доган. Това коментира в интервю за Дарик бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Според него без Доган и без фигурите, които ползвали ДПС за забогатяване, партията ще стане желан партньор в управлението, а отцепилите се заедно с Касим Дал и Лютви Местан (в НПСД и ДОСТ) ще се завърнат в движението.

Няма нужда от предсрочни парламентарни избори, смята Ахмед Доган
 
Дикме коментира отворено писмо до Доган и до ръководството на ДПС от учредители на партията, сред които адвокат Мюмюн Йълмаз. В него се призовава за „бързи вътрешни реформи в ДПС, като явно корумпираните кадри да бъдат предадени на прокуратурата и да се изчисти името на партията“. „Трансформатори на идеите на ДПС станаха хора, които влязоха по цървули в политиката и за десет години станаха мултимилионери“, допълват в писмото учредителите.
 
Не само те обаче мислели така според Мехмед Дикме: "Това нещо се споделя и от членовете на парламентарната група на ДПС, от кметовете на партията, от партийните структури, но за голямо съжаление никой от тях не може да го каже, защото казвайки го на глас, при следващи избори ще изпаднат от каруцата. Критичната маса, особено сред младите в ДПС, ще нараства с неучастието на движението пряко във властта".

Валери Симеонов отново попита НСО за охраната на Доган, доволен е от отговора
 
"Обществото задава конкретни въпроси - например какво прави Йордан Цонев в това движение. Има една сериозна маса като него вътре в партията, в това число и с турски имена, които изцеждат силите на партията. Така както Доган прави обръчи от фирми, те са направили обръч около Доган и не допускат никой около него и му дават информация. Решенията, които взима почетният председател, са на базата на информацията, която му дават хора, които той е назначил в българските служби, но основно тези, които са от неговото обкръжение. Партията трябва да се откъсне от тези хора. Нека те, достатъчно време са яли хляб в самата партия, да потърсят някъде другаде, да видим дали някоя друга партия, освен ДПС, ще ги приюти и ще им даде такава възможност", коментира Дикме.
 

"Бъдещето на ДПС ще бъде начертано след местните избори, когато ще се проведе редовната отчетно-изборна конференция, където се очаква голяма част от лидерите да бъдат сменени. Аз очаквам сериозна част от кметовете на общини да бъдат сменени. Много интересно сега евродепутатите, които ДПС ще излъчи, каква ще бъде промяната. И чак тогава ще бъде начертан новият път. Но за мен пътят за влизането на ДПС във властта минава през оттеглянето на почетния председател. Ако почетният председател върви достатъчно далновидно и с разум и след местните избори каже, че е дал всичко, което е било необходимо от себе си и е време вече да се оттегли в достойна почивка, партиите на Касим Дал и на Лютви Местан ще бъдат закрити и ДПС ще бъде отново една монолитна, силна политическа формация, която в следващия парламент е възможно да вкара около 40 народни представители. А новите имена с новите лица би могло да бъде вече и предвидим и търсен партньор за бъдещо управление на страната", смята бившият земеделски министър.