Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
По-добре държавата да охранява Ахмед Доган, отколкото някой да го отстреля. Това заяви за Дарик вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с негово запитване към НСО относно охраната на Ахмед Доган. От отговора на службата става ясно, че почетният председател на ДПС е под държавна охрана от близо 10 години, а основната причина били рискови заплахи към него както от България, така и от чужда страна. От НСО отказват да уточнят разходите по охраната на Доган, но Валери Симеонов заяви, че „нямал забележки” по сумите.

Валери Симеонов отправи запитване към НСО за охраната на Доган
 
След две поредни запитвания до НСО относно необходимостта службата да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Валери Симеонов получил отговор. От него става ясно, че Доган е под държавна охрана от 2009 година. Решението било взето от комисия с участието на началника на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. Комисията установила рискови заплахи, както от територията на България, така и от чужда държава, без да се упоменава коя точно.
 
Няма конкретика и за сумите, изразходвани за близо 10-годишната охрана на Доган. Според Симеонов обаче били по-малки, отколкото на задължително охраняваните лица: "Няма конкретни цифри, само общата констатация, че сумата е доста под задължително охраняваните лица. Лично мен сумите не ме шокираха, очаквах доста по-сериозни".

Охраната на Доган струвала колкото няколко от спрените влака
 
В крайна сметка Симеонов останал доволен от отговора: "Обичам, не обичам, да го охраняват там, отколкото да го отстрелят и на България да се залепи такова позорно петно, да стане нещо като това с Хашоги, случая с Турция и прочие".