Предизборният митинг в Медовец, на който Лютви Местан е държал реч на турски език
Предизборният митинг в Медовец, на който Лютви Местан е държал реч на турски език / снимка:
Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан ще плати максимална глоба в размер на 2000 лева за агитация на турски език във варненско село. Случаят е от предизборната кампания миналата пролет, а санкцията вече е влязла в сила, след като беше потвърдена на всички съдебни инстанции, показа проверка на Дарик.  

На 15 март 2017 година Местан е на предизборна среща във варненското село Медовец. На митинг пред сградата на кметството пред десетки симпатизанти той държи реч, по-голямата част от която е на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали партийната проява. Районната избирателна комисия прави проверка на случая, а областният управител налага на Местан глоба за 2000 лева.

Лютви Местан държи реч на турски във варненско село

Решението е обжалвано първо пред Районния съд в Провадия, пред който Местан изтъква, че в словото си на турски език не е извършвал политическа агитация. Доводите му са отхвърлени и санкцията му е потвърдена. Същото прави и Административният съд и така решението става окончателно. 

В село Медовец, където всяка година се организира митинг за Майските събития от 1989 г., ДОСТ записа един от най-добрите си резултати във Варненска област, като само няколко гласа не достигнаха на партията да изпревари основния си конкурент на миналогодишните парламентарни избори ДПС. 

ДОСТ с пробив в селото на Доган

Седмица преди Местан да говори там на майчин език активисти на партията агитираха на турски чрез микробус с монтирани тонколони във варненския квартал „Аспарухово”. За това нарушение също беше наложена санкция в размер на 2000 лева, който обаче после беше отменена от съда. 

Лютви Местан многократно е нарушавал забраната за агитация на друг език, различен от българския, не само като лидер на ДОСТ, но и на ДПС преди това. В повечето случаи санкциите са падали в съда.