Снимка от с. Дръндар, Варненско
Снимка от с. Дръндар, Варненско / БГНЕС
Коалицията ДОСТ е успяла да пробие в селото на Ахмед Доган. В Дръндар, където продължава да живее майката на почетния председател на ДПС, за новата формация са гласували 16 души, което е втори резултат. Първото място печели ДПС със 66 гласа, а останалите общо 13 бюлетини са пуснати за ГЕРБ, БСП и „Воля”, показа проверка на Дарик

Гласовете за ДОСТ в Дръндар не могат да бъдат приемани като изненада, тъй като участващата в коалицията Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) също успя да откъсне от електората на ДПС на предишните два парламентарни вота. През 2013 г. и 2014 г. по 32-ма души гласуваха за учредената от Касим Дал и Корман Исмаилов формация, която втория път беше част от „Реформаторски блок”.

ДПС губи влияние в селото на Ахмед Доган

ДОСТ печели близо половината от подкрепата си във Варненска област само в четири села, където битката с ДПС е била изключително оспорвана. В 3 МИР коалицията събра 1 712 гласа, от които 758 са получени в Лопушна, Поляците, Медовец и Партизани. В тези населени места, които се намират в община Дългопол, ДОСТ е втора политическа сила, като в Медовец не й достига съвсем малко да изпревари основните си опоненти на вота. 

Лютви Местан държи реч на турски във варненско село

Селото, в което всяка година се организира митинг за Майските събития от 1989 г., беше включено в предизборната обиколка на Лютви Местан. В центъра на Медовец той държа реч на турски език, заради което беше санкциониран от РИК. В двете секции в селото пуснатите бюлетини за ДПС са 385, а за „Дост” – 372. Всички останали участници във вота са си разделили общо 39 гласа. 

В Партизани съотношението на гласовете в полза на ДПС е 285:137, в Лопушна - 220:147, в Поляците – 253:102. 

В провадийското село Снежина, чийто кмет Ахмед Идриз беше задържан за купуване на гласове, няма нито един глас за „Дост”. Там ДПС, която е издигнала арестувания кмет, има 155 гласа. Второто място е за БСП с 81 гласа, а ГЕРБ е на трето място с 8 гласа.