Дикме: Ако ГЕРБ и РБ не назначат помаци, има сделка с ДПС
Дикме: Ако ГЕРБ и РБ не назначат помаци, има сделка с ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„ДПС има роля за това хората от турския и помашкия етнос да се реализират. За съжаление, за 25 години нито една друга формация не е успяла да повтори това", коментира пред бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Той добави, че е имал големи надежди ГЕРБ и Реформаторският блок да разбият монопола на движението, но към момента партньорите в управлението са го разочаровали.

„Ако ДПС е изолирано, няма да може да събори правителството", каза той и допълни, че тогава движението ще е заето с браненето на влиянието си в смесените райони. По думите му именно отказът на другите партии да отворят вратите си за турци и помаци укрепва позицията на Лютви Местан и хората му.

Дикме припомни предизборното обещание на Бойко Борисов да назначи поне 10 зам.-министри от турския етнос и посочи, че към момента нищо не е направено в тази посока, а оправдания винаги може да се намерят. Бившият министър подчерта, че малцинствата у нас могат да излъчат годни експерти.

Мехмед Дикме бе категоричен, че Вежди Рашидов не е човекът, който представлява турците в България, макар Бойко Борисов „да го е закачил като значка на ревера". „Това, че турците в България не го обичат, не означава, че той трябва да им го връща като закрива турските театри", категоричен беше ексминистърът.

Той засегна и темата за спирането на новините на турски език по БНТ1, които не са били въведени от ДПС, а от правителството на ОДС преди 15 години като ангажимент по харта, подписана от България. Дикме припомни и че „Атака" са внесли законопроект за забрана на строежа на джамии. Той заплаши, че ако всичко това продължава ще събере интелектуалци в София и ще поиска РБ да се оттегли от правителството.

Дикме коментира, че в случая може би става въпрос за задкулисна договорка и „прехвърляне на топката" - натиск спрямо турския етнос, който превръща ДПС в единствения му стожер. „Когато ГЕРБ и ДПС са съгласни да съществува това правителство, то ще съществува, докато те решат", заяви той.

В същото време ексминистърът посочи, че срещата на финансовия министър Владислав Горанов с Делян Пеевски от преди години не е нещо твърде притеснително, защото е била на публично място.

По отношение на процесите вътре в ДПС, Дикме беше категоричен: „Аз съм за това Лютви Местан, Пеевски, Данчо Светеца, Бисеров да са извън властта (...) защото са нечистоплътни, времето е показало, че тези хора не са полезни за развитието на страната".

Бившият земеделски министър нападна директно лидера на движението: „Ако се върнем към началото на прехода, ще видим, че Лютви Местан е лъжец. През 90-та година е подписал декларация, че не е агент".