Диана Найденова: Местан направи грешка на Коледа да говори за избори
Диана Найденова: Местан направи грешка на Коледа да говори за избори / снимка: Novanews.bg

В разгара на коледните празници лидерът на ДПС Лютви Местан заговори за предсрочни парламентарни избори и се обърна към Бойко Борисов с призива да се отърве от Патриотичния фронт.

"Лютви Местан продължава да смята, че незаобиколимият фактор ДПС, играейки с етническата карта, може драматично да влияе на обществените процеси. Смятам, че той направи сериозна грешка, защото навръх Коледа не трябваше да прави политически изказвания в момент, в който смяташ, че патриотите са ксенофоби и разделят. Ако ти си евроатлантически политик, на Коледа честитиш празника на християните и почиташ паметта на жертвите на Възродителния процес", коментира в "Здравей, България" журналистът Диана Найденова.

В продължение на 30 години след началото на Възродителния процес продължава едно нравоучително отношение към турците в България.

"Учуден съм от интерпретацията, която направи Диана. Задавам си въпроса как така се случва, че в продължение на 30 години след началото на Възродителния процес продължава едно нравоучително отношение към турците в България. Възродителният процес е не просто извращение, а своеобразен геноцид. Когато говорим за такъв, не може да има съизмеримост на толерантности една към друга. Не Местан трябва да се съобразява, че са коледни празници, а навремето БКП е започнала началото на това престъпление тъкмо по време на празници", заяви от своя страна журналистът Георги Коритаров.

"В този смисъл престъплението изисква принципно национално-демократично поведение, а не релативизация за това как и какво говори. Тезата на Местан не беше ще има избори, а че избори ще бъдат най-адекватно и желано решение", поясни Коритаров.

"Не съм назидавала турците, а се обърнах към Лютви Местан с думите, че размахването на пръст и поведението тип „Валери Симеонов" вреди на неговите събратя. Да се връщаме към Възродителния процес, злоупотребявайки с раните на хората, е чиста проба използване на етническата карта", аргументира се Диана Найденова.

"Всяко поколение в България ще продължава да носи същата отговорност за Възродителния процес, каквато носи комунистическата партия дотогава, докато не се намери морална сила и юридически аргументи да бъде потърсена отговорност за това престъпление", заяви Коритаров.

По думите му в момента се прави "нездрав компромис" от страна на правителството на Борисов с високата степен на допустимост да има такова говорене като това на Валери Симеонов и на Патриотичния фронт.

"Може би Борисов наистина има своите основания, защото присъствието на патриотите в тази коалиция не е толкова отговорност на ГЕРБ, колкото е резултат на рекета от страна на Реформаторския блок, че ако не бъдат привлечени, няма да подпише коалиционно споразумение", обясни Георги Коритаров.

Източник: Novanews.bg