Местан вещае избори през 2015-а, ако ГЕРБ не се разграничи от ПФ
Местан вещае избори през 2015-а, ако ГЕРБ не се разграничи от ПФ / снимка: Dariknews.bg, Кърджали

Ако ГЕРБ не се освободи от Патриотичния фронт, това управление е обречено на провал и през 2015 г. предсрочните избори ще се явят като крайна неизбежна необходимост. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на многохиляден митинг в кирковското село Могиляне пред паметника на загиналата преди 30 години по време на „възродителния процес” 17-месечна Тюркян.

От трибуната на митинга Местан призова Бойко Борисов да се отърве от патриотите, като ги определи като ксенофобска сила, която проповядва най-уродливите идеи на „възродителния процес”, а участието на Патриотичния фронт в управлението на европейска България като гавра с паметта на Тюркян и всички жертви на възродителния процес.

„И затова, ако искате да разчитате на успешно управление, истинско европейско управление, трябва час по-скоро да се освободите от този воденичен камък, който се нарича Патриотичен фронт. В противен случай това управление не само няма да бъде успешно, не само няма да бъде реформаторско. Това управление е обречено на провал. И през 2015 г. предсрочните парламентарни избори ще се явят като крайна необходимост”, предупреди Местан.

Към ксенофобите и популистите той присъедини и Реформаторския блок, който се съюзява с патриотите и принуждава премиера Борисов да ги приеме като условие за подкрепа на кабинета.

„Днес Реформаторският блок и патриотичният фронт образуват общ реваншистки фронт срещу ДПС. Имали за стратегическа цел да извадят ДПС от управлението на страната. Да ни изтръгнат от него. Не се е появила тази сила. ДПС е силна, защото ви имаме вас, братя и сестри и никой не може да ви изтръгне от политическия живот”, коментира през участниците в митинга Лютви Местан.

Според него прокламираните от кабинета реформи са невъзможни именно заради участието на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, които по думите му били ретроградни политически сили и единственото нещо, което можели да сътворят е да деформират „ценностната система на европейска България”. Така че съюзът между Реформаторите и Патриотите, освен реваншистки, заслужава да бъде определен като деформаторски блок, който бламира демокрацията, заключи лидерът на ДПС.

Запитан по-късно на пресконференция кое би предизвикало предсрочни парламентарни избори, Местан отговори, че „всяко неуспешно управление включва различни социални форми на недоволства”. Той бе категоричен, че ДПС ще поеме политическа отговорност за тях.

На въпрос докога Движението за права и свободи ще подкрепя сегашния кабинет на Бойко Борисов, Лютви Местан беше категоричен: „ДПС ще подкрепя кабинет с ясно изразени евроатлантически действие без претенции за участие във властта”.