Десислава Атанасова очаква реакция на ПЕС и заради шуробаджанашкото назначение на Румяна Тодорова
Десислава Атанасова очаква реакция на ПЕС и заради шуробаджанашкото назначение на Румяна Тодорова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ако има връщане на всички дейности обратно от НЗОК към Министерството на здравеопазването, не само българските граждани, които протестират днес, а и всички пациенти с онкологични заболявания също ще са на улицата. Престъпление е да се лишават стотици български граждани от шанс за живот. Това коментира пред журналисти бившият здравен министър в кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с днешния избор от Народното събрание на Румяна Тодорова за управител на НЗОК, съобщава БТА. Решението на депутатите затвърждава стила на управление като цяло. Сред основните му характеристики е задкулисие и непрозрачност, допълни Димитър Главчев, народен представител от ГЕРБ.

По повод днешното решение на НС Атанасова очаква остра реакция от ПЕС заради шуробаджанашките, по думите й, назначения, погазване конституцията на страната. Тя припомни, че Тодорова е сестра на евродепутата Илияна Йотова. Уговарят се разни имена, разни хора да заемат някакви постове, описаха днешния избор от ГЕРБ.

Десислава Атанасова заяви, че изпитва съжаление към кандидата на ДПС, защото предварително е било ясно, че той няма шанс да оглави Касата. Затова пък, допусна тя, той най-вероятно ще стане подуправител на институцията, което било поредното доказателство за договорки. Тя очаква скоро да започнат и смени на директорите на регионалните здравни каси. Тези от БСП и ДПС трябва да си уредят не само роднините по права линия, но и братовчедите до 9-то коляно, обясни бившият здравен министър. Атанасова била изненадан колко бързо от БЛС са изпратили поздравителен адрес до новия началник на НЗОК Румяна Тодорова. И попита дали зад него стои само Управителният съвет на Съюза или цялото лекарско съсловие. Защото, смята тя, лекарите помнят, че дълго време не са получавали заплати по времето, когато Тодорова е била начело на НЗОК. Три години тогава нямаше сключен Национален рамков договор, имаше по-малко пари за здравеопазване, коментира още Десислава Атанасова.

По думите й нищо добро в здравеопазването няма да се случи през следващите няколко месеца. Проблемите ще се задълбочат - няма мерки, приоритети и идеи, защото има тройна коалиция, която не знае насоката, в която да осъществи здравна реформа, заключи бившият здравен министър. И това е пагубно, сигнализира Атанасова.

Димитър Главчев видя аналогия между назначаването на Румяна Тодорова и на Делян Пеевски - и в двата случая това е станало по един и същ "скоростен начин". Срещу този стил се обявиха посланици на водещи европейски страни, президентът, протестиращите, добави той.