Десислава Атанасова алармира за нов скандал във Фонда за лечение на деца
Десислава Атанасова алармира за нов скандал във Фонда за лечение на деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За проект на наредба на здравния министър от вчера, с която се променя правилникът и дейността на Фонда за лечение на деца, алармира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

С акта на Таня Андреева се закрива Общественият съвет към Фонда, който до този момента участваше при вземането на решения за отпускане на средства за сключване на договори с определени клиники в чужбина, обясни пред журналисти в парламента бившият здравен министър в кабинета "Борисов".

Затова тя призова гражданските, пациентските организации и медиите да дадат решителен отпор и да спрат "поредното безумие на министър Андреева".

Още по-притеснително било, че здравният министър излизал със становище, че няма нужда от актуализация на бюджета на Фонда, коментира Калин Каменов, бивш директор на Агенцията за закрила на детето. Той разясни, че целият бюджет е 6 млн. лв., от които до момента са похарчени 4,7 млн. лв. т.е. миналата година, припомни Каменов, по това време ние го актуализирахме с близо 5 млн.лв., необходими, за да може български деца да получат адекватно лечение у нас или в чужбина. С акта си Андреева обрича тези деца, те няма да имат достъп до средства до края на годината, подчерта той.

Според него неадекватно звучи и идеята на министъра да се вменяват функции на граждански организации да събират средства в полза на държавата.

Андреева, освен, че за една година откри една болница, ще остане в историята с още нещо - за една година ще успее да закрие 300, добави Десислава Атанасова. Толкова били лечебните заведения с финансови проблеми, дългове и затруднения при изплащането на възнагражденията на лекарите и персонала.

Таня Андреева ще бъде още седмица-две в това правителство, след това кой ще й потърси отговорност, попита депутатът.

Според Атанасова септември-октомври-ноември и декември се очертават много тежки за българското здравеопазване. Учудвам се, каза тя, че Андреева си позволява пред медиите да говори, че няма да фалират болници - или изобщо не е наясно с финансовото състояние на лечебните заведения, на които е принципал, или - с бюджета на НЗОК.

Източник: БТА