Депутатите ще обсъждат законодателни промени за сурогатното майчинство
Депутатите ще обсъждат законодателни промени за сурогатното майчинство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите ще обсъждат законодателни промени за сурогатното майчинство
46316
Депутатите ще обсъждат законодателни промени за сурогатното майчинство
  • Депутатите ще обсъждат законодателни промени за сурогатното майчинство

Очаква се парламентът да обсъди на първо четене пакета законодателни промени, които регламентират сурогатното майчинство у нас, внесен от депутата от „Атака” Калина Крумова. Четирите проекта за поправки в съответните нормативни актове са първи в седмичната програма за работа на народните представители. Здравната комисия одобри на първо четене поправките. Мнозинството има определени резерви, които експертна група ще изчисти между двете четения на измененията.

В момента т. нар. сурогатно или заместващо майчинство е извън закона - то е нито разрешено, нито категорично забранено. Това е за сметка на черния пазар, на който износването на бебе срещу заплащане достига 20 000 лева, пишат по форумите в интернет жени с проблеми със забременяването. Сега се злоупотребява с нещастието на двойките, разказа преди година и половина, когато стартира дискусията по темата, Радина Велева от „Искам бебе":

Тогава Калина Крумова подчерта, че идеята е сурогатно или заместващо майчинство да има единствено за двойките, които нямат никакъв друг начин да имат дете.

Според Крумова така страната ни може да си помогне в справянето с демографската криза и застаряването на населението.

От Българската православна църква се обявиха срещу регламентирането на сурогатното майчинство, защото така се късала връзката между майката и детето. Заседанието на НС ще се състои след двуседмичната пауза, която избраниците си дадоха по време на кампанията, за да не се използва парламентарната трибуна за предизборна агитация.