/ пресцентър, КПКОНПИ
Депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията не приеха докладa за дейността на КПКОНПИ за 2021 г., внесен на 22 февруари т.г. В подкрепа на доклада гласуваха само шестима народни представители, а десет дадоха своя глас против приемането му от комисията.

Антикорупционната комисия е с нов председател

В предходното заседание бившият вече председател Сотир Цацаров представи доклада за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

"Считаме, че работата на КПКОНПИ не удовлетворява изискванията за това, за което е създадена. От обявяването на гражданската конфискация в бюджета са влезли само 17 милиона лева“, каза Георги Георгиев от ИТН.

От 1 март КПКОНПИ е с нов председател. Временно поста заема досегашният заместник - председател на комисията Антон Славчев, а Сотир Цацаров се връща в прокуратурата, която ръководи седем години до избора на Иван Гешев за главен прокурор.

КПКОНПИ е получила различен проект за държавен бюджет от внесения в парламента

Цацаров подаде оставка, а малко преди това му беше отнет и достъпът до класифицирана информация. По-късно това разпореждане беше отменено.