/ БГНЕС
Депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията ще обсъдят процедурни правила за приемане за условията и реда за предлагане на кандидати, предоставяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Антикорупционната комисия. Временно изпълняващ длъжността в КПКОНПИ в момента е заместник-председателят на агенцията – Антон Славчев.

Преди няколко дни премиерът Кирил Петков заяви: „Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъда начело на тази организация“. Премиерът срещна подкрепа от страна на коалиционния си партньор БСП, които подкрепят политиката на борба с корупцията на правителството на Кирил Петков.

Кандидатът на партия „Продължаваме промяната” за шеф на КПКОНПИ ще е министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, въпреки че имаше критики към това решение.

Според депутата от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, Рашков няма да може да се справи с реформата в МВР.

"Това е едно предизвикателство, особено при съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на закона за антикорупционната комисия и нейната дейност с нови правомощия, които включват и разследване на редица престъпления", посочи Рашков преди няколко дни в следствие на критиките от Балабанов.

Друг кандидат, който ще бъде номиниран за председател на КПКОНПИ, е Бойко Атанасов. Преди няколко дни „Възраждане“ представиха своя кандидат, като лидерът на парламентарната група Костадин Костадинов заяви: „Към корупцията в държавата трябва да има нулева толерантност. Г-н Атанасов е доказал, че е човек, който не прави компромиси и има хъс да смачка гръбнака на корупцията”.

Засега останалите партии в парламента не са представили свои кандидати, но след днешното обсъждане на депутатите в Комисията по превенция и противодействие на корупцията може да се появят и нови кандидати.

КПКОНПИ се ръководи от Антон Славчев, след като на 13 януари Сотир Цацаров подаде своята оставка. В първия ден на месец март бившият главен прокурор се върна на работа в прокуратурата като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

 
БГНЕС