НС
НС / БТА
Ще покажем единство на институциите, най-вероятно ще има извънредно заседание на парламента за изслушване на службите и Министерски съвет. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, предаде БГНЕС.

"Направихме контактна група от всички парламентарни групи и имаме обща позиция, че ще излезем с декларация, която започваме да подготвяме. Председателят на Народното събрание Никола Минчев в момента е при президента. Очакваме го да се завърне в най-скоро време и когато е тук да обявим декларацията и да я прочетем от трибуната. Тя ще бъде подкрепена от всички парламентарни групи, които са застанали зад мен", заяви още Гюров.

Путин обяви: Русия започва военна операция в Донецк и Луганск

"Следим отблизо ситуацията, тя се променя динамично. Ще покажем единство на институциите, ще обсъдим ситуацията и най-вероятно ще направим извънредно заседание,е на което да изслушаме службите и МС", каза още Гюров.

Темата за ескалацията на напрежението в Украйна е водеща в парламента тази сутрин, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специална военна операция за защита на Донбас. 

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов смята, че проблем и за България има в създалата се ситуация. Той отбеляза налагането на санкциите и посочи, че страната ни е зависима в енергетиката от Русия.

Според Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ трябва да се разчита на дипломацията.  Той смята, че защита на българските граждани в този момент е най-важна.
Елена Гунчева от „Възраждане“ смята, че България има много по-сериозни проблеми, които не са свързани с Русия, Украйна или САЩ.

Тази сутрин в Народното събрание имаше Председателски съвет, на който председателите на парламентарните групи обсъдиха обща декларация за ситуацията в Украйна.

Президентът Румен Радев свика среща на държавните институции, в която участват председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.
БТА, БГНЕС