Депутатите не дойдоха на работа и днес
Депутатите не дойдоха на работа и днес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите не дойдоха на работа и днес
46408
Депутатите не дойдоха на работа и днес
  • Депутатите не дойдоха на работа и днес

За втори пореден ден парламентът не започна пленарното заседание заради липса на кворум. Едва 84 депутати дойдоха на работа в 9 часа, когато трябваше да започне парламентарният контрол. За да започнат работа, поне 121 народни представители трябва да се регистрират в пленарната зала. След като вчера председателят на парламента Цецка Цачева прекрати заседанието поради липса на кворум, днес тя реши първо да даде 15-минутна почивка. След прекъсването обаче се регистрираха 92 депутати, заради което заседанието така и не беше открито.

След като вчерашният работен ден на депутатите се провали заради липсата на кворум, днес в 9 часа ситуацията се повтори. След 15-минутна почивка, отново не се събра нужният минимум от 121 народни представители и председателят на парламента Цецка Цачева не успа да открие заседанието. „Няма кворум, заседанието не може да бъде открито. Следващо редовно пленарно заседание - идната сряда, 2 ноември, начален час 9 ч.", обяви Цачева.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев коментира, че 43 депутати от управляващата партия са били в пленарната зала, но допълни, че не носят отговорност за провала на работния ден на Народното събрание: „Петък е ден на опозицията. Това трябва ли да го обяснявам и да давам обяснения сега защо опозицията не иска и си проваля контрола".

Според депутата от БСП Меглена Плугчиева управляващите нарочно не са искали да има заседание днес, за да не се наложи на министри от кабинета да отговорят на въпроси на опозицията: „Виждате какво се случва в страната покрай изборите. Управляващите се стараят максимално да бъдат извън светлините на прожекторите, с всички тези нарушения, всички тези безобразия, които се случиха около вота".

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че също не е учуден от проваленото заседание: „Целта е да няма парламентарен контрол, да не се задават неудобни въпроси, да се носи отговорност. Затова беше провалено и днешното заседание".