Депутатите гласуваха: Купуваме нов боен самолет и патрулен кораб
Депутатите гласуваха: Купуваме нов боен самолет и патрулен кораб / БГНЕС, архив

Депутатите гласуваха предложението на правителството за купуване на нов боен самолет и патрулен кораб.

В мотивите на правителството се посочва нуждата от модернизация на армията ни, както и проблемът със санкциите към Русия, заради които не може да се ремонтират старите ни самолети МИГ-29.

В подкрепа на предложението на кабинета гласуваха депутатите на всички парламентарни групи, освен БСП и „Атака“.

Парламентът обсъжда решения за нова военна техника

Въпреки че никъде в предложението не се споменават конкретни суми, за които да се купи нов боен самолет за българската армия, депутатите бързо се ориентираха, че винаги става дума за пари. Пръв темата повдигна независимият депутат Велизар Енчев.

„Днес ще вземем решение, което изключително ще натовари българския бюджет с най-малко 2 млрд. лева. Аз предлагам всеки тук, който ще лобира и застъпва тезата, че трябва да се купуват нови изтребители и построяването на кораби, да декларира конфликт на интереси“, заяви Енчев.

Бившият военен министър и депутатът от левицата Ангел Найденов, коментира, че това е едно закъсняло решение и уточни, че той ще подкрепи предложението на кабинета, въпреки че парламентарната група на БСП няма да го направи.

„Аз подкрепям предложенията за решения за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ и за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, които са направени и това е отношение, различно от позицията на моята парламентарна група“, заяви Найденов  от парламентарната трибуна.

Придобиването на новия самолет и патрулните кораби са част от държавната политика в отбраната и сигурността, смята депутатът. При умело отиграване от страна на управляващите проектите могат да бъдат не само разход, но и инструмент за инвестиции и за технологични ползи, на стойност не по-малка от стойността на проектите, отбеляза Найденов.

„Ще подкрепя решението на МС, защото днес даваме зелена светлина за разговори по конкретизиране на параметрите на бъдещите договори, които трябва или не да бъдат одобрени от народните представители. От друга страна - това е едно закъсняло решение и разходите достигат до респектираща сума, която надхвърля 5 млрд. лв.“, обърна се депутатът към залата.

Депутатите гласуваха Купуваме нов боен самолет и патрулен кораб
netinfo

Петър Славов от Реформаторския блок отчете разликата в разходите от закупуване на нови самолети и ремонта на старите бойни самолети МИГ-29.

„Разходът, който ще направи България до 2030 г. за придобиване на нови самолети, ще бъде по-нисък на практика от това, което щяхме да платим до 2030 г., ако трябваше да разчитаме само и изцяло на съветските самолети МИГ“, отбеляза Славов.

Владимир Тошев от ГЕРБ обясни, че наистина решението за купуване на нов боен самолет е закъсняло, но то е изключително важно, защото засяга националната сигурност на страната ни.

„И към моите колеги бих се обърнал да не политизираме дебата. Да се стремим да го връщаме в русото на националната сигурност, защото тук става въпрос за нещо изключително важно, което ще предопределя развитието на въоръжените ни сили и на армията, на националната ни сигурност, за десетилетия напред“, заяви той.