Депутати от Атака не искат повече етнически представители в службите
Депутати от Атака не искат повече етнически представители в службите / Sofia Photo Agency, архив

Народните представители от Атака Адриан Асенов и Илиан Тодоров се срещнаха с премиера Пламен Орешарски в Министерски съвет. Пред журналисти те заявиха, че са изразили опасения от изказване на Лютви Местан преди дни, в което е изявил претенции за повече назначения на етнически принцип в службите. Това за нас е нарушение на правилата на демокрацията и на конституционния ред в България, заявиха от Атака.

На 30 юли лидерът на ДПС за пореден път припомни за искането си за назначения на различни по етнос и религия български граждани в сектор "Сигурност", в т. ч. и в ДАНС. На това не бива да се гледа като на "много ясен ДПС интерес", заяви тогава Местан.

Според Атака не може на етнически или на квотен принцип да бъдат назначавани хора където и да е, още повече в службите за сигурност. По думите на народните представители трябва да се мисли за законодателни промени, за открити конкурси в тези служби, за да се знаят какви са свободните позиции и щатове и всеки желаещ да се явява на изпити.

Те са обърнали внимание на Пламен Орешарски и върху опасността да бъде подкрепена Република Македония за членство в ЕС при сегашната и политика, изградена на принципа на омраза към България. Те призовават правителството да не дава подкрепа за съседката докато не бъдат изчистени въпросите с българската история и правата на хората с българско самосъзнание. Премиерът прояви разбиране за нещата и пое ангажимент да се грижи за отстояване на българския национален интерес при преговорите, отбелязаха депутатите в отговор на въпрос.